
Porcelán vagy kerámia? ...ezt mindenképpen olvasd el, mielőtt étkészletet vásárolsz!
Porcelán vagy kerámia étkészletet válassz? Miért drágább a porcelán? Mi a különbség a porcelán, a kerámia és a fajansz között? Egyáltalán, hogyan tudod ezeket megkülönböztetni? Segítünk!
Konyhai eszközök vásárlása előtt sokan csak a színt, a stílust és a formát tartják szem előtt. Pedig van még egy nagyon fontos szempont a vásárlásnál: a termékek anyaga.
Napjainkban porcelánból és kerámiából készülnek leggyakrabban az étkészletek, a tányérok, csészék és bögrék. Mindkét anyagból gyönyörű és minőségi termékek találhatók meg a piacon, de azért nem árt tudni az anyagok közti különbséget, hogy valóban tudatosan és az igényeidnek megfelelően választhass.
Minden porcelán kerámia, de nem minden kerámia porcelán
Sokan hiszik azt, hogy a kerámia és a porcelán egy és ugyanaz. Pedig feldolgozásuk, a felhasznált anyagok, így a végtermék is eltérő. Nézzük meg röviden, miről is van szó!
A porcelán a kerámiaipar “királya”. Különböző ásványok keverékéből (kaolin, földpát és kvarc) készül, amiket először alacsony hőmérsékleten égetnek, majd a keletkezett anyagot mázasan 1400 °C-on égetik tömörré, ezután festik. A porcelán jellemzője, hogy nagyon kemény és áttetsző, utóbbiban hasonlít kicsit az üvegre.
A kerámia régebben általában agyagból és a fent már említett kaolinból készült. Vagyis szervetlen, nemfémes szilárd anyagról van szó, amit összekevernek, formáznak, majd égetnek, hogy elérje a boltokban (vagy a webáruházakban) megtalálható alakját. A kerámiák egyik csoportját alkotják a fazekas termékek, köztük a porcelán.
Porcelán vagy kerámia - melyiket válaszd?
![]() |
A rövid kémia és geológia órának itt vége is, térjünk át a Téged is foglalkoztató kérdésre: melyiket válaszd, ha étkészletről, csészékről vagy bögréről van szó?
Tulajdonságaiból adódóan a porcelán nagyon szilárd, rendkívül tartós és kifejezetten hőálló, ellenáll a rozsdának és vízhatlan. A kerámia is kemény anyag, de törékenyebb, így kevésbé tartós, mint a porcelán és hővezető képessége is kisebb.
Vagyis porcelán-kerámia 1:0. Viszont ez a porcelán termékek árán is megmutatkozik!
Azért ne temessük a kerámia termékeket sem, hiszen nem arról van szó, hogy ezek nem jók vagy nem időtállóak. Mindössze arról, hogy ha a porcelánhoz hasonlítjuk, akkor nem a kerámia győz.
Vásárláskor ezzel is találkozhatsz...
Igazán nem akarunk összezavarni, de fontos megemlítenünk még egy anyagot, amiről napjainkban talán kevesebb szó esik, ez pedig nem más, mint a fajansz. Ebből is főleg háztartási edényeket készítenek, így vásárláskor találkozhatsz vele.
Tulajdonképpen fehér színű finomkerámiáról van szó, aminek a bevonata ónmáz és több mint 1200 °C-on égetik fehérre. Nem olyan tömör, mint a porcelán és vékonyabb is, így kevésbé szilárd, nem tartja olyan hosszú ideig a hőt. Vagyis minőségében inkább a kerámiához hasonlít.
Miről ismerheted fel, hogy kerámiával, porcelánnal, esetleg fajansszal van dolgod?
A porcelán felülete simább, de az alja érdesebb és általában nincs befestve, míg a kerámia felülete kicsit érdesebb. Ezen kívül a kerámia hamarabb elkezd repedezni. Persze nem arról van szó, hogy kettétörik a kezedben, ezek mikrorepedések, de azért egy idő után látszódnak a felületén. Ezekbe az apró repedésekbe aztán könnyebben bejutnak a szennyeződések, a víz és például ezért is melegszik fel hamarabb. (Újabb ok, amiért a porcelán drágább; mivel szilárdabb, nincsenek rajta ezek a hajszálrepedések.)
Gyakori kérdés az is, hogy a porcelán és kerámia termékek tisztíthatók-e mosogatógépben vagy használhatók-e mikróban. Manapság már legtöbbször igen, de fontos, hogy minden esetben kövesd a termékhez tartozó leírást, nehogy kárt okozz az edény felületén!
Ha kérdésed van, akkor szívesen segítünk!