Egy igazi nyári, mediterrán finomság: a Paella
A nyár a könnyű, egészséges ételek ideje, ezek közül ajánlunk most egy igazán jellegzetes mediterrán ételt, a spanyolok egyik kedvencét, a paellát.
De mi is az a paella és honnan származik?
A paella a spanyolok nemzeti étele, mely Valencia környékéről származik.
Az étel alapja a kerekszemű rizs, melyet friss alapanyagok, húsok, halak, a tenger gyümölcsei, zöldségek és fűszerek egészítenek ki, így mindenki megtalálhatja a kedvenc változatát.
A zöldségek közül hagyományosan fokhagymát, vöröshagymát, paradicsomot, paprikát, borsót vagy babot tesznek bele, a tenger gyümölcsei közül garnélarákot, fekete kagylót és tintahalat, de kolbász és csirkehús is kerülhet bele. Az ízesítéshez alaplé, a fűszerezéshez só, bors, pirospaprika és sáfrány szükséges.
Hogyan készítsd el a paellát?
A paella elkészítése nem bonyolult, ha betartod a megfelelő lépéseket, akkor a saját konyhádban is könnyedén elkészítheted, sőt kiváló vendégváró fogás lehet belőle.
Érdemes tudnod, hogy az étel neve utal arra az edényre, amelyben elkészítik, ezt az edényt "paellera"-nak hívják. A hagyományos paellera egy lapos, széles aljú serpenyő, amelynek magas pereme van és különböző méretekben kapható a piacon.
Ha a paella meggyőzte a gyomrod és szeretnéd többször is elkészíteni, célszerű ezt a speciális serpenyőt beszerezned, mert ennek segítségével a paella tökéletesen fog sikerülni és garantáltan a legjobb ízeket hozhatod ki az ételből.
Ha megvan a serpenyő, amiben elkészíted a paellát, a következő lépés, hogy kiválaszd az alapanyagokat. Mivel a paellának sok változata van, dönts az ízvilágodhoz legközelebb álló mellett és készíts elő mindent, amire szükséged lesz.
Ha minden a kezed ügyében van, kezdődhet a főzés! Ehhez először az olívaolajat melegítsd meg, add hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Addig párold őket, amíg aranyszínűvé nem válnak.
Azután add hozzá rizst és pirítsd néhány percig, amíg kissé áttetszővé válik. A rizshez ezután jöhet az alaplé és a fűszerek, a só, a bors, a pirospaprika és a sáfrány.
Következő lépésként mehet a rizsre az egyenletesen elrendezett hús, tengeri herkenytű vagy hal, valamint a zöldségek is. Főzd lassan az összetevőket, hogy az ízek megfelelően összeérjenek.
Ha megfőtt a rizs és már nincs alatta folyadék, akkor vedd le a tűzről a serpenyőt és hagyd pihenni néhány percig.
A paella tálalása
A paellát a hagyományok szerint közvetlenül a serpenyőből, frissen kínáld, hidd el, hogy hihetetlenül ínycsiklandozó és étvágygerjesztő lesz így ez az étel.
S hogy a paella tökéletes gasztronómiai élményt nyújtson a vendégeknek, kínálj hozzá finom, száraz fehérbort, mely remekül fog passzolni a paella ízeihez.
A paella készítéséhez nélkülözhetetlen serpenyő kínálatunkat nézd meg weboldalunkon, ha pedig bármi kérdésed van, írj nekünk üzenetet!