Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/071-2850

Blog

Melengető italok a téli hidegben

2023.11.09 09:00
Melengető italok a téli hidegben

Te is azok közé tartozol, akik nem kedvelik a hideg időt és a korai sötétedést, ráadásul ilyenkor a hangulatuk is szomorkás? Mit szólnál egy bögre finom, krémes forró csokihoz? Vagy inkább egy bögre fűszeres forralt borhoz lenne kedved? Bármelyik forró italt is választod, garantáltan átmelegítenek és jobb kedvre derítenek. 

Forró csoki, ha igazi kényeztetésre vágysz

A csokoládé mértékletes fogyasztása nemcsak a fantasztikus ízélmény, de a pozitív élettani hatásai miatt is ajánlott, hiszen bizonyítottan javít a hangulatodon és az agyműködésedet is serkenti.

A sűrű forró csoki teljes tejből és magas kakaótartalmú étcsokoládéból a legfinomabb, melyet különböző fűszerek egészíthetnek ki, a leggyakrabban fahéj és vanília, de ízesítheti szegfűszeg, ánizs, chili, narancs, sós karamell, szigorúan felnőtteknek pedig kerülhet bele egy kis rum vagy Whisky is.  

A forró csokinak rengeteg változata ismert, mi most egy otthon is könnyen elkészíthető változatot mutatunk.

Hozzávalók:

2 bögre zsíros tej (ez lehet növényi tej is), 100 g étcsokoládé darabokra törve, méz (ízlés szerint), 1 teáskanál vanília kivonat, 1 csipet só, 1/2 teáskanál őrölt fahéj (ízlés szerint), 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg (ízlés szerint), tejszínhab és reszelt csokoládé a tetejére (ízlés szerint)

Elkészítés:

Melegítsd fel a tejet egy lábasban, vigyázz, hogy ne forrald fel. Jöhet hozzá a darabokra tört étcsoki, majd keverd addig, amíg a csoki teljesen felolvad. Add hozzá a mézet, a vanília kivonatot, a sót, és a fűszereket, amiket szeretnél. Alaposan keverd össze, amíg az összes hozzávaló egyenletesen eloszlik, majd forrald fel az italt. Miután felforrt, vedd le a tűzről és hagyd állni, hogy kicsit hűljön.

A forró csokit öntsd egy bájos bögrébe - erre a célra a legjobb választás egy vastagabb falú kerámia bögre, amely jól tartja az ital hőmérsékletét -, díszítsd tejszínhabbal és reszelt csokoládéval és már fogyaszthatod is.

Forralt bor, ha felmelegítenéd a tested és a lelked

A forralt bor népszerű téli ital, a karácsonyi vásárok elengedhetetlen kelléke, melyet sokan kedvelnek, mert forró, fűszeres és kellemesen édes. A forralt bor nemcsak felmelegít, de kellemes hangulatot is teremt, tökéletes kiegészítője egy családdal vagy barátokkal töltött lazulós estének.

Forralt borhoz nem szükséges extra minőségű bor, a legjobb, ha félédes, magas gyümölcstartalmú bort használsz hozzá. A forró ital fűszerezése és az édesítés mértéke ízlés kérdése, érdemes kísérletezned vele, hogy megtaláld a számodra megfelelő legjobb ízt.

Ha kedvet kaptál hozzá, próbáld ki a következő forralt bor receptet.

Hozzávalók:

1 üveg (750 ml) vörösbor, 1 narancs felszeletelve héjával együtt, 4-6 db szegfűszeg, 3-4 db fahéjrúd, 3 evőkanál cukor (ízlés szerint), 1 csipet só, 1 csipet őrölt szerecsendió, 1 csipet őrölt gyömbér (ízlés szerint)

Elkészítés:

Egy közepes lábasban keverd össze a vörösbort, a narancs szeleteket, a cukrot és ízlés szerint a fűszereket. Melegítsd az összetevőket közepes hőmérsékleten, de ne forrald fel. Csak addig melegítsd, amíg a bor meleg, de nem forró. Ha az ital meleg, vedd le a tűzről, majd szűrd le. A forralt bort kínáld kerámia bögrében, hogy sokáig megőrizze hőmérsékletét.

Ne feledd, a forralt bor alkoholtartalmú ital, ezért felelősséggel és mértékkel fogyaszd!

Ha forró italodhoz bögrét keresel, nézz szét weboldalunkon, ha pedig kérdésed van, írj nekünk üzenetet, szívesen segítünk.