Húsvéti sütemények az ünnepi asztalra
Alig néhány hét és itt vannak a húsvéti ünnepek! Tudod már milyen ételeket készítesz a húsvéti asztalra? Hiszen a húsvét nemcsak egy vallási ünnep, hanem alkalom arra, hogy összejöjjön a család, a közös étkezések, a finom falatok pedig az ünnep fénypontjai lehetnek.
A hagyományos húsvéti ételek, mint a sonka, a töltött tojás, a különféle majonézes saláták mellett természetesen helye van az ünnepi asztalon a desszerteknek is. Ha nem szeretnél hosszú órákat tölteni a sütéssel, inkább a családoddal töltenéd az időt, ajánlunk két egyszerűen elkészíthető, mégis ellenállhatatlan húsvéti süteményt.
Süss húsvétkor kuglófot!
A kuglóf elkészítése nem túl bonyolult, a végeredmény azonban mindig elképesztően finom lesz. Ez a kuglóf illatozik a friss citrom illatától, szaftos és puha, tökéletes reggeli vagy délutáni teázáshoz, de desszertként is tökéletesen megállja a helyét.
Hozzávalók:
A tésztához
- 25 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 4 db tojás
- 1 db citrom
- 1 dl étolaj
- 1 dl víz
- 1 csomag sütőpor
- mazsola ízlés szerint
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
A mázhoz:
- 12 dkg porcukor
- 1 db citrom
- 1 evőkanál citromlé
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Készíts elő egy kuglóf formát, kenj bele vajat, majd lisztezd ki.
- Válaszd óvatosan ketté a tojásokat, majd verd kemény habbá a fehérjét egy csipet sóval.
- A tojássárgáját keverd szinte fehéredésig a kétféle cukorral, majd dolgozd hozzá a citrom levét és reszelt héját, valamint a vizet és az olajat is.
- Keverd össze a lisztet a sütőporral, majd forgasd a tojássárgás keverékhez.
- Részletekben adagold hozzá a tojásfehérjét, ügyelve arra, hogy a hab ne törjön össze.
- Simítsd a masszát a kivajazott, liszttel megszórt kuglóf formába.
- 40-45 percig süsd az előmelegített sütőben. Végezz tűpróbát, ha nem ragad a tűre a tészta, akkor kiveheted a formát a sütőből.
- Hagyd pár percig a formában hűlni, majd fordítsd ki a kuglófot.
- A mázhoz keverd habosra a porcukrot és a citromlevet.
- Öntsd a kihűlt kuglófra a mázat, majd díszítsd reszelt citromhéjjal.
Egyszerű és nagyszerű: muffin húsvéti köntösben
A muffin szintén egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető sütemény, melynek számtalan variációja létezik. Ezek a húsvéti vaníliás muffinok nemcsak ünnepivé varázsolják az asztalt, de a legkisebbek is odalesznek a krémes, nyuszifüles sütikért. Sőt, ezt az édességet akár velük együtt is elkészítheted!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 150 g cukor
- 100 g vaj
- 200 g liszt
- 120 g tej
- 2 db tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor vagy vanília kivonat
A krémhez:
- 1 csomag házi krémes alappor vagy vanília puding
- 1 kiskanál vanília aroma
- fehér és rózsaszín marcipán massza
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra légkeveréssel és készítsd elő a muffin sütő formát, tegyél bele egy-egy papírkapszlit.
- A puha vajat kezd el felhabosítani a cukorral.
- Amikor világosodni kezd a habos cukros keverék, egyesével add hozzá a szobahőmérsékletű tojásokat és alaposan keverd össze.
- Add hozzá a vaníliás cukrot is és dolgozd össze a masszát.
- Egy tálban keverd össze a lisztet a sütőporral.
- Ezt a sütőporos lisztes keveréket a tejjel felváltva több részletben szitáld bele a tojásos keverékbe és közben a keverésről se feledkezz el.
- Amikor a masszát jól elkeverted, adagold a sütőformába és süsd körülbelül 18-20 percig a tésztát, majd tűpróbát követően vedd ki a sütőből és várd meg, amíg kihűl.
- Amíg sül a tészta, készítsd el a krémet a leírásnak megfelelően.
- Ha kihűlt a krém, tedd nyomózsákba és minden muffin tetejére nyomj belőle.
- A marcipánból formázz nyuszifüleket és helyezd bele a krémbe.
Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!
Ha húsvéti receptjeid elkészítéséhez még keresed a megfelelő konyhai eszközöket, akkor látogass el weboldalunkra, ha pedig bármiben tudunk segíteni termékeinkkel kapcsolatban, akkor írj nekünk üzenetet.