Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/071-2850

Blog

Húsvéti finomságok – Mi kerüljön az asztalra?

2023.03.09 11:00
Húsvéti finomságok – Mi kerüljön az asztalra?

Húsvéti finomságok – Mi kerüljön az asztalra?

 A húsvét sokaknak az egyik legfontosabb vallási ünnep, a 40 napos böjt lezárása, emlékezés Jézus feltámadására. De a húsvét a tavasz kezdete is, újjászületés, nárciszillat, aranyeső, színes tojásokkal díszített barkaág, a lakás és a lelkünk tavaszi díszbe öltöztetése. A gyerekeknek a tojásfestés öröme és a húsvéti nyuszi fészekben hagyott ajándéka, a fiataloknak a locsolkodás hagyománya. Mindenkinek mást jelent az ünnep, egy valami azonban közös, valamennyien alig várjuk, hogy igazi húsvéti finomságok kerüljenek az asztalra.

Ami nem maradhat el – a húsvéti sonka

Valószínűleg nincs olyan háztartás hazánkban, ahol ne szerepelne ilyenkor az étlapon főtt vagy füstölt sonka, mint hagyományos húsvéti étel.

Talán nem tudod, de a húsvéti sonka hagyománya régről ered. A falusi házaknál a téli disznóvágáskor került a sonka a füstölőbe, de az emberek tartották a hagyományt és a hamvazószerdával kezdődő 40 napos böjt idején nem ettek húst, így a sonkát csak a böjt végeztével, azaz húsvétkor fogyasztották el.  

A húsvéti sonka elkészítése nem bonyolult, körültekintőnek abban kell lenned, hogy jó minőségű sonkát vásárolj.

Az előző este beáztatott sonkát akkora fazékban főzd meg, amelyben ellepi a víz, és azért, hogy minél ízletesebb legyen, a főzővízhez tegyél fokhagymát, vöröshagymát, babérlevelet, egész borsot.

A megfőtt sonka mellé kínálj frissen reszelt tormát, kalácsot, tojást és tavaszi zöldségeket, retket, újhagymát, paprikát, uborkát, paradicsomot.

A sonka főzővizét is felhasználhatod, finomabb lesz a kemény tojás, ha ebben főzöd, de akár le is fagyaszthatod, tökéletes lesz később például alaplének egy bableveshez.

Maradjunk a hagyományoknál – húsvéti foszlós fonott kalács

A húsvéti foszlós kalácsban az a klassz, hogy nem csak vajjal vagy házi baracklekvárral lesz isteni, de a sonkának is remek társa lesz. A kelt tészta érzékeny a hidegre, ezért az elkészítésénél arra figyelj, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen, és ahol keleszted a tésztát, ott melegebb legyen.

A kalács fonásához ugyan kell egy kis ügyesség, de ehhez akár videós segítséget is találsz az interneten.

A kalácsot akkora tepsibe tedd bele, amiben nem terül  majd szét sütés közben, de akár két kalácsot is tehetsz egymás mellé. Ilyenkor azonban tegyél sütőpapírt a sütemények közé, hogy ne ragadjanak össze.

Ha valami könnyű húsvéti finomságra vágysz a répatorta a legjobb választás

Ha valami igazán finom és könnyű desszerttel szeretnéd meglepni húsvétkor a családodat, akkor a répatorta igazi jolly joker lesz. A répatortát kezdőként is bátran elkészítheted, hiszen kevert tésztáról lévén szó, a hozzávalókat csak egyszerűen össze kell keverned és egy csatos tortaformába simítva már teheted is a sütőbe. A kész süteményt megtöltheted krémsajt alapú krémmel, de krém nélkül is megállja a helyét, ilyenkor vékony marcipánbevonattal és kis marcipánból készült répákkal díszítheted.  

Ha további sütéshez, főzéshez szükséges eszközöket keresel, válogass széles kínálatunkból, ha pedig kérdésed van, írj nekünk üzenetet.