Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/071-2850

Blog

Hogyan terítsd meg az étkezőasztalt úgy, hogy még az anyósod is biztosan elismerően bólogasson?

MABADI
2021.11.24 06:00
Hogyan terítsd meg az étkezőasztalt úgy, hogy még az anyósod is biztosan elismerően bólogasson?

Hogyan terítsd meg az étkezőasztalt úgy, hogy (ha az angol királynő nem is, de) az anyósod biztosan elismerően bólogasson? Mutatjuk!

Lapostányér, rá a mély, jobbra mellé kés, evőkanál, balra villa - kész. Még mellédobsz egy poharat valahova és már jöhet is a vacsora. 

Vagy mégsem ennyire egyszerű?

Egy lazább vacsorához vagy egy gyors ebédhez egyébként valóban nem kell több a felsoroltaknál, még mellé teszel egy szalvétát, esetleg egy alátétet és meg is van terítve. 

De azért nézzük meg kicsit közelebbről:

Az alátét közepére kerülnek tányérok, bal oldalra a szalvéta, rá a villa.
Jobb oldalra jön először a kés a tányérhoz közel, - úgy, hogy a penge a tányér felé mutat - és a kés mellé kerül a kanál.
Mindez úgy, hogy az evőeszközök és a tányér alja egy vízszintes vonalban legyen.
A vizespohár kicsivel a tányér és a kés fölött (akciófilmesen: 1 óránál) legyen. 

Oké, ez kész, valószínűleg sok újat még nem mondtunk…

Mi a helyzet, ha bor is kerül az asztalra és több fogás? Ha például leves és saláta is lesz a főétel előtt, akkor a lapos, főételes tányérra jön a salátás (előételes) és arra a leveses tányér vagy csésze. 

De fontos, hogy csak azok a tányérok, poharak, evőeszközök legyenek az asztalon, amiket valóban használni fogtok! Ne halmozd az asztalra a kredenc teljes tartalmát...

Több fogásnál, ünnepi alkalmaknál már általában a borospoharak (vagy más italos poharak) is előkerülnek, ezeket a vizespohár mellé kell elhelyezni, mégpedig attól jobbra és kicsit feljebb.

És akkor most jön a nagyágyú!

Ha nagyon elegánsan szeretnél teríteni egy többfogásos vacsorára, akkor most figyelj! 

Szerezz egy szépen vasalt asztalterítőt!

Erre kerüljön először egy olyan tányér, ami tulajdonképpen itt alátétként funkcionál. (Ez egy nagyobb, dekoratív lapos tányér, ami megmenti a szép fehér terítőt a pörköltszafttól.)
Erre jön a leveses tányér vagy csésze. 
A teríték bal felső sarkába kerül a kenyér tányér és rá keresztbe a vajkés (kb. 10 óránál) úgy, hogy a nyele a  főtányér felé mutasson. 
Az alátét fölé jöhet a desszertes kanál, a vajkéshez hasonlóan a nyele kerül jobb oldalra.
A szalvéta a szokásos bal oldalra kerül, ezután jönnek a villák, úgy hogy kívülre kerül az előételes villa.
Jobb oldalon ismét a szokásos felállás: kés éllel befelé, mellette a kanál. 

A kés fölé jön a vizespohár és a vizespohárhoz képest 1-2 centiméterrel jobbra és lejjebb a fehérboros pohár. Efölé kicsivel jön a vörösboros pohár, így ezek egy háromszöget alkotnak a teríték jobb oldalán.

Próbálj minden evőeszközt egyenlő távolságra elhelyezni egymástól és ahogy arról már volt szó, ezek egy vonalban legyenek.

Feketeöves terítőknek még 3+1 tipp!

Persze, sokkal bonyolultabb és még több fogásból álló menüről is lehet szó, így íme 3+1 tipp, ami  még segítségedre lehet:

1. Ne halmozd oda a 24 részes evőeszköz készletet a négyfős asztaltársaságnak! 
2.
A bal oldalon ne legyen háromnál, a jobb oldalon négynél több evőeszköz, 
3.
inkább hozd őket később, amikor arra a fogásra kerül a sor, amihez szükség van ezekre.
3+1
Ha valami még hiányzik az étkezőasztalról, szerezd be a mabadi.hu-ról!