
Hogyan használd a szilikon sütőformákat?
Muffinsütő, palacsintasütő, serpenyők, tepsik, kuglóf- és tortaformák: szilikon bevonattal sokféleképpen találkozhatunk. Miért jó választás? Mire kell figyelni a használat és a tisztítás közben? Nézzük!
Szeretjük a szilikon formákat, mert használatuk egyszerű, rugalmasak, hő- és fagyállóak, tisztításuk könnyű és tapadásmentesek. Ráadásul az anyagnak köszönhetően az étel sem vesz át semmilyen mellékízt az elkészítés során.
Van azonban néhány dolog, amire érdemes odafigyelni a használatuk közben!
Ha szilikon sütőformát vagy bevonatos edényt használsz, mindig figyelj a sütési (vagy fagyasztási) hőmérsékletre; erre a használati útmutatók is felhívják a figyelmet! Ezek a formák általában kb. -60 és +260 fok között használhatók.
Fontos, hogy ne érje közvetlen láng a formát és grill fokozaton se használd a sütőt! Mindenféle sütőben használható egyébként, tényleg csak a hőmérsékletre kell figyelni.
Illetve, ha például lágy tésztát teszel a formába, érdemes egy sütőtepsit alá tenni, nehogy kifolyjon belőle. Amikor pedig készen van, ne használj éles eszközt, amikor kiveszed a süteményt a formából, mert megsértheted vele! Egyébként, ha megvárod, hogy kihűljön, akkor általában nincs is szükség semmilyen eszközre, mert magától, szépen kijön belőle a tészta.
A szilikon formák tisztítása
Első használat előtt mosószeres vízzel mosd át a formát, hagyd teljesen megszáradni, majd zsírozd ki! A zsírozásra általában nincs is szükség többször, esetleg akkor, ha úgy látod, hogy nagyon kiszáradt a forma.
Vannak már olyan formák is, amik mosogatógépben moshatók, de biztosabb megoldás a kézi mosogatás, a szivacs puha részével. Így biztosan nem sérül a felület és hosszabb ideig tudod használni a formát.
Ha esetleg hűtött ételt szeretnél a forma segítségével készíteni, akkor pedig használat előtt öblítsd át hideg vízzel!
Ha erre a néhány dologra odafigyelsz, akkor szilikon formáidat akár évekig is használhatod!
Ha pedig új formákra van szükséged, nézz körül webáruházunkban!