Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/071-2850

Blog

Farsangi finomságok – fánk minden mennyiségben

2023.02.13 11:00
Farsangi finomságok – fánk minden mennyiségben

Farsangi finomságok – fánk minden mennyiségben

Mi jut eszedbe legelőször, ha azt a szót hallod, hogy farsang? Kitalálom, valószínűleg a fánk fog beugrani. Leginkább a hagyományos, aranybarnára sütött, szalagos farsangi fánk, porcukorral a tetején, finom házi baracklekvárral a közepén.

Farsang idején fánkot sütni éppúgy a hagyomány része, mint karácsonykor mákos és diós bejglit készíteni.

Tudod, hogy hányféle fánk létezik?

Ha Gombóc Artúr nem a csokoládét szerette volna legjobban a világon, hanem a fánkot, akkor így sorolta volna fel a kedvenceit:

Szeretem a szalagos fánkot, a töltött fánkot, a töltetlen fánkot, a csörögefánkot, a túrófánkot, az ekler fánkot, az amerikai lyukas fánkot, a cukormázas fánkot, a rózsafánkot, a bécsi fánkot, a spanyol fánkot, a képviselőfánkot és minden olyan fánkot, amit csak készítenek a világon.

Süssünk fánkot, de milyet?

Láthatod, hogy fánkból van választék bőven, így biztosan megtalálod köztük te is a kedvencedet.

A hagyományos változat lágy, kelt tésztából készül, melyet bő zsiradékban kell kisütni. Élesztő helyett kerülhet bele sütőpor, mint a csörögefánkba, vagy szódabikarbóna, mint a rózsafánkba.

Az ekler fánk és a spanyolok nemzeti édessége, a churros égetett tésztából készül, de míg az előbbit sütőben, addig az utóbbit bő zsiradékban sütjük.

A fánkokat megtöltheted csoki- vagy vaníliapudinggal, barack- vagy eperlekvárral, nutellával, tulajdonképpen bármilyen édes tölteléket használhatsz, amit szeretsz. A fánk tetejére kerülhet porcukor, de ha az amerikai változat mellett döntöttél, akkor mehet rá csokibevonat, cukormáz és szórhatsz rá apró cukorgyöngyöket is.

A fánkok sütéséhez érdemes egy magasabb falú edényt vagy serpenyőt használni, hogy a fánkok jól elférjenek benne és alaposan át tudjon sülni a belsejük is.

Ha nem szeretnéd a fánkot bő olajban sütni, akkor sütheted az édességet olajmentesen, tepsiben is.

Imádod a fánkot, de éppen diétázol?

Semmi gond, nem maradsz ki a jóból! Szerencsére fánkot készíthetsz egészségesebb, energiaszegény változatban is.

Diéta esetén a túrófánkot ajánljuk, melynek minden összetevője egészséges lesz, ha zsírszegény túrót, édesítőszert, rizslisztet és zabpehelylisztet használsz hozzá.

A túrófánk mellé az eperlekvárt magad is elkészítheted, ha a friss vagy fagyasztott epret egy kis citromlével és édesítőszerrel főzöd fel.

A farsangi finomságok tálalása

Ha elkészültek az ínycsiklandó fánkok, megszórtad mindegyiket porcukorral, vagy beborítottad csokimázzal, cukormázzal, akkor nincs más hátra, mint ízlésesen tálalni és egy üvegből készült, emeletes kínáló tálra helyezni őket, ezután pedig élvezni munkád gyümölcsét.

Jó étvágyat!

Fánksütéshez további eszközökért nézz szét weboldalunkon, kérdés esetén pedig keress bennünket elérhetőségeinken.