Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/071-2850

Blog

Érik a szilva - Mit készítsünk belőle?

2023.09.13 14:00
Érik a szilva - Mit készítsünk belőle?

A szilva az ősz egyik legfinomabb és legnépszerűbb gyümölcse. Nemcsak ízletes, de jótékonyan hat az egészségünkre is, mert tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, ráadásul számtalan szuper étel készíthető belőle, melyekből most hoztunk is néhányat.

Mielőtt azonban rátérnénk a receptekre, ismerkedjünk meg ezzel a zamatos gyümölccsel közelebbről is.

Minden, amit a szilváról tudni érdemes

A szilva hazánkban őshonos gyümölcs, termesztése a XIV. században kezdődött. Számos szilvafajta létezik, mindegyiknek saját egyedi íze és színvilága van. Egyes fajták frissen fogyasztva a legfinomabbak, míg mások pálinkaként, lekvárként, aszalva vagy süteményben is tökéletes ízélményt nyújtanak.

A szilva kiváló rostforrás, amely hozzájárul az emésztőrendszer egészségéhez. Emellett magas az antioxidáns tartalma, amely segíthet a szabad gyökök elleni védelemben. Gazdag A-, C- és K-vitaminban, valamint ásványi anyagokban is, például káliumban és magnéziumban. Ezek az összetevők az immunrendszer erősítéséhez és a csontok egészségének fenntartásához is fontosak.

A friss szilva rendkívül finom és tápláló őszi csemege. Sokféle étel, befőtt, lekvár, krémleves, gombóc, sütemény készülhet belőle, de húsok mellett is megállja a helyét.

Ínycsiklandó receptek szilvából

Szilvás pite

A szilvás pite egyszerűen elkészíthető, akár kezdő háziasszonyok is bátran belevághatnak az elkészítésébe, garantáltan sikert aratnak vele a család vagy a barátok körében.

Hozzávalók a tésztához:

  • 250 g liszt
  • 125 g hideg vaj kockákra vágva
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 500 g érett szilva
  • 100 g finom kristálycukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

 Elkészítés:

  1. Először készítsd el a tésztát. Ehhez a lisztet és a hideg vajat tedd egy tálba, majd morzsold össze a vajat a liszttel, amíg a keverék morzsás állagú lesz, majd adj hozzá egy csipet sót és 1 evőkanál cukrot.
  2. Ezután adj a tésztához egy tojást, gyors mozdulatokkal gyúrd össze, hogy sima tésztát kapj. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés hideg vizet.
  3. Tekerd be a tésztát fóliába, majd legalább 30 percig pihentesd a hűtőben.
  4. Amíg a tészta pihen, készítsd el a tölteléket. A megmosott, kimagozott, félbevágott szilvákat keverd össze a cukorral, a vanília kivonattal és az őrölt fahéjjal. Hagyd állni, hogy a szilva kissé levet eresszen.
  5. Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.
  6. Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát, majd simítsd pitesütő formába. Villával picit szurkáld meg a tésztát a forma alján, a felesleges tésztát távolítsd el a forma széléről.
  7. Töltsd meg a tésztát a szilvás töltelékkel.
  8. Süsd a pitét kb. 35-40 percig, vagy amíg a tészta aranybarna és a szilva puha lesz.
  9. Ha elkészült, várd meg, amíg kihűl a pite, így könnyebben tudod szeletelni.
  10. Tálalás előtt ne felejtsd el porcukorral megszórni a sütemény tetejét.

Szilvakrémleves

A szilvakrémleves egy ízletes és könnyű desszert, amely kiválóan működik hidegen és melegen is.

Hozzávalók:

  • 1 kg érett szilva
  • 200 g cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 rúd vanília vagy 1 teáskanál vanília kivonat
  • fahéj
  • 500 ml víz
  • 250 ml tejszín

Elkészítés:

  1. Mosd meg és vágd félbe a szilvákat, távolítsd el a magokat.
  2. Egy nagy lábasba tedd bele a szilvát, a cukrot, a fahéjt, a citrom reszelt héját, a citromlevet, és a félbevágott vanília rudat vagy vanília kivonatot.
  3. Öntsd hozzá a vizet, majd forrald fel az egészet. Tedd a lángot takarékra és hagyd főni alacsony hőfokon kb. 20-25 percig, vagy amíg a szilvák megpuhulnak és a leves besűrűsödik. Időnként keverd meg.
  4. Amikor a szilvák megpuhultak és a leves sűrűsödni kezd, vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni.
  5. Miután a leves kihűlt, távolítsd el a vanília rudat, és botmixerrel vagy turmixgéppel pürésítsd a szilvakrémet. Ha a leves túl sűrűnek tűnik, hígítsd vízzel vagy tejszínnel ízlés szerint.
  6. A pürésítés után szűrd át a levest egy finom szűrőn, hogy teljesen sima legyen.
  7. Add hozzá a tejszínt és jól keverd el.
  8. Kínálhatod tejszínhabbal, de a legfinomabb egy szelet csokis brownie-val lesz.

 

Szilvás palacsinta

Ha a klasszikus kakaós, ízes, túrós ízek helyett egy különlegesebb, igazán gyümölcsös ízt is kipróbálnál, akkor a szilvás palacsinta lesz a te recepted.

Hozzávalók:

  • 1 adag palacsintatészta
  • 200 g érett szilva
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál fahéj

Elkészítés:

  1. Készítsd el a palacsintatésztát a megszokott módon.
  2. A szilvákat vágd fel kisebb darabokra, majd keverd össze a cukorral és a fahéjjal, kissé párold meg.
  3. Töltsd meg a palacsintákat a szilvás keverékkel, majd hajtsd félbe vagy göngyöld fel őket.
  4. A legfinomabb melegen tálalva, de hidegen tejszínhabbal is kínálhatod.

 

A szilvás sütemények elkészítéséhez nézd meg tepsi és süteményforma kínálatunkat, ha pedig kérdésed van, írj nekünk üzenetet.