Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/071-2850

Blog

Befőzésre fel! – Elérkezett a befőzés ideje

2023.09.27 09:00
Befőzésre fel! – Elérkezett a befőzés ideje

Milyen jó is az, amikor a kamra polcain ott sorakoznak a nyár zamatait és a friss ízeket idéző lekvárok, befőttek, szószok, savanyúságok, s mindez a saját munkád eredménye!

Ha eddig tartottál tőle és még soha nem próbáltad beleásni magad a befőzés művészetébe, olvasd tovább cikkünket, megmutatjuk, hogy miért érdemes mégis saját kezűleg elkészíteni a télirevalót. A cikk végén található szuper receptet pedig rögtön el is készítheted, meglátod, a befőzés egyáltalán nem olyan nagy ördöngősség.

 

Az őszi befőzések sztárjai

Az ősz kezdete az egyik legalkalmasabb időszak a befőzésre. A legjobb, ha a zöldség, gyümölcs a saját kertedben terem, de ha nincs kerted, akkor sincs gond, mert ilyenkor a piacon is valamivel olcsóbban jutsz hozzá a befőznivalóhoz.

Ebben az időszakban a legnépszerűbb gyümölcs a befőzéshez az alma, a körte, az őszibarack, a szilva, a birsalma és a dió, a zöldségek közül pedig paprikát, paradicsomot, káposztát, padlizsánt, karfiolt, céklát, sütőtököt és uborkát érdemes eltenni.

Az 5 legjobb dolog a befőzésben

  • Visszaidézheted a kedvenc gyümölcsöd, zöldséged ízét és télen is ehetsz olyan ételeket, amelyek mintha épp a kertben szedett friss alapanyagokból készültek volna. A karácsonyi sütemény is mennyivel finomabb, ha az általad eltett lekvár kerül bele!
  • Az otthoni befőzés kíméli a pénztárcádat, hiszen jóval takarékosabb megoldás, mintha a boltban vásárolnád meg a kész befőtteket, lekvárokat. Ráadásul környezetbarát megoldás is, mert a befőttes üvegeket alapos tisztítás és fertőtlenítés után többször újrahasznosíthatod.
  • Befőzéskor szabadjára engedheted a fantáziádat, hiszen egy alapreceptet számtalan módon variálhatsz különleges fűszerekkel, egyedi hozzávalókkal, a saját ízvilágod alapján.
  • Talán erre nem is gondolsz, de egy névre szóló, szép és egyedi üvegben eltett házi lekvár vagy savanyúság remek ajándék lehet a családtagjaidnak vagy a barátaidnak. A finom ízeken túl az ajándékba szánt üvegekbe a törődést és a szeretetet is beletöltheted.
  • Az otthon befőzött ételek alapanyagát te válogatod meg, így biztos, hogy azok egészséges, minőségi alapanyagokból készülnek, és mesterséges adalékoktól és tartósítószerektől mentesek lesznek.

 

Amire biztosan szükséged lesz a befőzéshez

A befőzés körültekintő előkészítést igényel, a befőzés eszközeinek, különösen az üvegeknek - amelyekben majd elteszed az ételt -, maradéktalanul tisztának és csíramentesnek kell lenniük.

A befőzés alapvető eszközei közé tartoznak a nagyobb lábasok, a reszelők, passzírozók, darálók, fakanalak, tölcsérek és a legfontosabb az üveg, amibe az elkészült étel kerül majd. Ha szeretnél biztosra menni, akkor a legpraktikusabb erre a célra a csatos üveg, amely nemcsak teljesen légmentesen zár, de igazán csodásan fog benne mutatni bármilyen befőtt, lekvár vagy savanyúság.   

 

Egy különleges recept a végére: Sütőtök lekvár dióval és fahéjjal

Hozzávalók:

  • 1,5 kg sütőtök (megsütve, kimagozva és meghámozva)
  • 300 g cukor
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 100 g dió (apróra vágva)
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje (vagy vanília kivonat)

A sütőtök lekvár elkészítése

  1. A sütőtököt vágd kisebb kockákra, majd tedd egy nagy lábasba. Adj hozzá annyi vizet, hogy éppen ellepje a sütőtököt, majd főzd lassú tűzön körülbelül 20-30 percig, vagy amíg a sütőtök puha és villával könnyen átszúrható.
  2. Amikor a sütőtök puha, szűrd le a felesleges vizet, majd pürésítsd botmixerrel vagy krumplinyomóval.
  3. Keverd hozzá a cukrot, a citrom reszelt héját és levét, a diót, a fűszereket és a vaníliarúd belsejét (vagy vanília kivonatot). Az egészet alaposan keverd össze.
  4. Főzd további 20-30 percet a közepes lángon, közben folyamatosan kevergetve, amíg a lekvár besűrűsödik, és a cukor feloldódik.
  5. Amikor a lekvár megfelelő sűrűségű, máris töltheted az elkészült lekvárt a ragyogóan tiszta csatos üvegekbe.
  6. Az üvegeket zárd le, majd fejjel lefelé hűtsd le őket. Ha kihűltek, tárold őket hűvös, sötét helyen.

A diós, fahéjas sütőtök lekvár remekül illik pirítósra, de akár sajtok mellé is kínálhatod. Jó étvágyat kívánunk!

A befőzéshez további eszközöket weboldalunkon találsz, kérdés esetén pedig bátran keress bennünket.