mabadi.hu

Kérdésed van? +36-30/071-2850

Kategóriák
mabadi.hu

Kérdésed van? +36-30/071-2850

  • Kategóriák
    • Akciók
    • NYÁRI TERMÉKEK
    • KONYHAFELSZERELÉS
    • LAKÁSFELSZERELÉS
    • FÜRDŐSZOBAFELSZERELÉS
    • KERT
    • SZABADIDŐ
    • GYEREKVILÁG
    • KÉSZLETKISÖPRÉS
    • MŰSZAKI
  • Blog
  • Rólunk
  • Hírlevél feliratkozás
  • Pontgyűjtő program
  • GYIK
  1. Blog
  1. Blog
Vissza
Befőzésre fel! – Elérkezett a befőzés ideje

Befőzésre fel! – Elérkezett a befőzés ideje

2023.09.27 09:00

Milyen jó is az, amikor a kamra polcain ott sorakoznak a nyár zamatait és a friss ízeket idéző lekvárok, befőttek, szószok, savanyúságok, s mindez a saját munkád eredménye!

Ha eddig tartottál tőle és még soha nem próbáltad beleásni magad a befőzés művészetébe, olvasd tovább cikkünket, megmutatjuk, hogy miért érdemes mégis saját kezűleg elkészíteni a télirevalót. A cikk végén található szuper receptet pedig rögtön el is készítheted, meglátod, a befőzés egyáltalán nem olyan nagy ördöngősség.

 

Az őszi befőzések sztárjai

Az ősz kezdete az egyik legalkalmasabb időszak a befőzésre. A legjobb, ha a zöldség, gyümölcs a saját kertedben terem, de ha nincs kerted, akkor sincs gond, mert ilyenkor a piacon is valamivel olcsóbban jutsz hozzá a befőznivalóhoz.

Ebben az időszakban a legnépszerűbb gyümölcs a befőzéshez az alma, a körte, az őszibarack, a szilva, a birsalma és a dió, a zöldségek közül pedig paprikát, paradicsomot, káposztát, padlizsánt, karfiolt, céklát, sütőtököt és uborkát érdemes eltenni.

Az 5 legjobb dolog a befőzésben

  • Visszaidézheted a kedvenc gyümölcsöd, zöldséged ízét és télen is ehetsz olyan ételeket, amelyek mintha épp a kertben szedett friss alapanyagokból készültek volna. A karácsonyi sütemény is mennyivel finomabb, ha az általad eltett lekvár kerül bele!
  • Az otthoni befőzés kíméli a pénztárcádat, hiszen jóval takarékosabb megoldás, mintha a boltban vásárolnád meg a kész befőtteket, lekvárokat. Ráadásul környezetbarát megoldás is, mert a befőttes üvegeket alapos tisztítás és fertőtlenítés után többször újrahasznosíthatod.
  • Befőzéskor szabadjára engedheted a fantáziádat, hiszen egy alapreceptet számtalan módon variálhatsz különleges fűszerekkel, egyedi hozzávalókkal, a saját ízvilágod alapján.
  • Talán erre nem is gondolsz, de egy névre szóló, szép és egyedi üvegben eltett házi lekvár vagy savanyúság remek ajándék lehet a családtagjaidnak vagy a barátaidnak. A finom ízeken túl az ajándékba szánt üvegekbe a törődést és a szeretetet is beletöltheted.
  • Az otthon befőzött ételek alapanyagát te válogatod meg, így biztos, hogy azok egészséges, minőségi alapanyagokból készülnek, és mesterséges adalékoktól és tartósítószerektől mentesek lesznek.

 

Amire biztosan szükséged lesz a befőzéshez

A befőzés körültekintő előkészítést igényel, a befőzés eszközeinek, különösen az üvegeknek - amelyekben majd elteszed az ételt -, maradéktalanul tisztának és csíramentesnek kell lenniük.

A befőzés alapvető eszközei közé tartoznak a nagyobb lábasok, a reszelők, passzírozók, darálók, fakanalak, tölcsérek és a legfontosabb az üveg, amibe az elkészült étel kerül majd. Ha szeretnél biztosra menni, akkor a legpraktikusabb erre a célra a csatos üveg, amely nemcsak teljesen légmentesen zár, de igazán csodásan fog benne mutatni bármilyen befőtt, lekvár vagy savanyúság.   

 

Egy különleges recept a végére: Sütőtök lekvár dióval és fahéjjal

Hozzávalók:

  • 1,5 kg sütőtök (megsütve, kimagozva és meghámozva)
  • 300 g cukor
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 100 g dió (apróra vágva)
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje (vagy vanília kivonat)

A sütőtök lekvár elkészítése

  1. A sütőtököt vágd kisebb kockákra, majd tedd egy nagy lábasba. Adj hozzá annyi vizet, hogy éppen ellepje a sütőtököt, majd főzd lassú tűzön körülbelül 20-30 percig, vagy amíg a sütőtök puha és villával könnyen átszúrható.
  2. Amikor a sütőtök puha, szűrd le a felesleges vizet, majd pürésítsd botmixerrel vagy krumplinyomóval.
  3. Keverd hozzá a cukrot, a citrom reszelt héját és levét, a diót, a fűszereket és a vaníliarúd belsejét (vagy vanília kivonatot). Az egészet alaposan keverd össze.
  4. Főzd további 20-30 percet a közepes lángon, közben folyamatosan kevergetve, amíg a lekvár besűrűsödik, és a cukor feloldódik.
  5. Amikor a lekvár megfelelő sűrűségű, máris töltheted az elkészült lekvárt a ragyogóan tiszta csatos üvegekbe.
  6. Az üvegeket zárd le, majd fejjel lefelé hűtsd le őket. Ha kihűltek, tárold őket hűvös, sötét helyen.

A diós, fahéjas sütőtök lekvár remekül illik pirítósra, de akár sajtok mellé is kínálhatod. Jó étvágyat kívánunk!

A befőzéshez további eszközöket weboldalunkon találsz, kérdés esetén pedig bátran keress bennünket.

Vissza
Oldaltérkép
  • Nyitóoldal
  • Termékek
Pepita Super Seller Pepita.hu marketplace partner
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
  • facebook

  • instagram

Hírlevél

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Értesülj elsőként nyereményjátékainkról és kedvezményeinkről!

Feliratkozás
argep.hu
olcsobbat.hu
favi.hu
cib
simplepay_hu_v2
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Akciók
  • NYÁRI TERMÉKEK
  • KONYHAFELSZERELÉS
  • LAKÁSFELSZERELÉS
  • FÜRDŐSZOBAFELSZERELÉS
  • KERT
  • SZABADIDŐ
  • GYEREKVILÁG
  • KÉSZLETKISÖPRÉS
  • MŰSZAKI
  • Blog
  • Rólunk
  • Hírlevél feliratkozás
  • Pontgyűjtő program
  • GYIK
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhetsz, amivel elfogadod az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.